Lähdin mukaan visuaalinen fasilitointi koulutuspäivän innostamana ja hyppäsin tuntemattomaan veteen.
Nasu nököttää pitsiliinalla. |
Kokoonnuimme piiriin, jonka keskellä nökötti nalle (joka myöhemmin paljastui Nasuksi), kukkia, omenoita ja itämaiseen uskontoon viittaavilla kelloja.
"Ok. Nyt ollaan näköjään oman mukavuusalueeni tuollapuolen."
Päivän mittaan tutustuttiin Art of Hostingin periaatteisiin. Merkitykselliset kohtaamiset ja keskustelut, oivallusten sadonkorjuu ja yhteiset leikit saivat miettimään pitäisikö käyttää "kahden jalan sääntöä". Ts. poistua paikalta.
En kuitenkaan poistunut. Ihmiset olivat mukavia, enkä ollut yksin hämmennykseni kanssa.
Kritisointi ja vastustaminen on helppoa, mutta ei välttämättä johda mihinkään uuteen. Oppiminen on myös heittäytymistä. Päätin heittäytyä.
Se kannatti, sillä vaikka välillä joutui kaivamaan esiin höpsö&hali-suodattimen, tuli työkalupakkiin paljon uutta sisältöä. Art of Hostingiin voi tutustua mm. heidän FB sivuillaan. Sieltä voi myös ladata suomenkielisen työkirjan.
Visualisointi: Kuvitellen |
AOH työskentely tapahtuu pitkälti piirissä. Yhteiset keskustelut käytiin piirissä istuen tai seisten. Tässä muodossa kaikki osallistuvat tasavertaisena, ei ole selkiä, joiden taakse piiloutua.
Ensimmäisenä tehtävänä kukin valitsi sen osan nelikentästä, joka tuntui voimakkaimmalta ajurilta osallistua kurssille. Näiden keskustelujen pohjalta kokoonnuttiin vielä myöhemmin purkamaan läpikäytyjä ajatuksia World Cafe -työkalulla.
Kaikki valokuvat ja piirrokset omaa käsialaani, ellei toisin mainita. |
Lukujärjestys
AOH periaatteisiin kuuluu myös asioiden näkyväksi tekeminen. Taulut, fläpit, paperit, post it, kynät jne. olivat kovassa käytössä. Tuotokset jätettiin näkyville ympäri tilaa, joten kolmen päivän lopuksi visuaalinen ilotulitus oli valmis.
AOHn mukaan kaikki ovat "hosteja", jokainen ottaa vastuuta päivien ohjelmasta, sisällöstä ja toteutuksesta. Lukujärjestyksen pisteitä oli yhtä monta kuin kurssille osallistujaa ja jokainen sai (halutessaan) valita itselleen sopivan hostauspisteen. Suunnitelmat tehtiin yhdessä kurssista vastuussa olevien päähostien kanssa.
Beauty & Decoration vastuulla oli tilan järjestäminen ja järjestyksessä pitäminen. Suuremmat muutokset, pöytien ja tuolien järjesteleminen ryhmätöitä varten, tehtiin yhdessä.
Check in / Check out
Check in: hetki, jossa virittäydytään tulevaan päivään, tullaan läsnäolevaksi.
Check out: päivän päätteeksi puretaan mitä on opittu ja mitkä ovat tunnelmat.
Näihin liittyen Kyläuutiset: ilmoitukset, muutokset, pyynnöt. Eli kaikki tiedotettavat asiat check in:in ja check out:in yhteydessä.
Learning cafe
Tämä työkalu pitää sisällään lyhyitä, n. 30min sessioita. Kun World Cafe on tarkoitettu enemmän virittäjäksi ja yhteisymmärryksen virittäjäksi sopii Learning Cafe oppimisen työkaluksi.
Tarjolla oli useita sessioita, joista osallistuin kahteen. Halutessaan voi myös käyttää kahden jalan taktiikkaa ja lähteä kesken session pois.
Lari ja Larin plari. |
Olen opettanut tarinankerrontaa markkinoinnin välineenä. Se on hyvin erilainen lähestymistapa, kuin tässä kyseessä oleva fasilitoinnin menetelmä. Story Harvestissa kerrottu tarina (oma kokemus tai toisen kertoman tarinan eteenpäin kerronta, eli kuunteluun ja toisen tarinaan eläytyminen) puretaan erilaisten roolien avulla. Ts. kuuntelijaringille jaetaan tehtäviä, joiden kautta tarinaa tarkastellaan. Lopuksi eri ryhmissä, samassa kuuntelijaroolissa olleet kokoontuvat yhteen purkamaan kokemuksia.
Puolessa tunnissa ei pääse kovin syvälle menetelmään, konkreettiset esimerkit menetelmän käytöstä olisivat auttaneet. Collective Story Harvest haulla löytyy erillaisia nettisivuja työskentelyn tueksi.
Kuvitellen Oy Maija Kotamäen visualisointi Harvestingistä. |
Harvesting-tiimi työskenteli muista day hosteista poiketen tiiviisti koko kolmen päivän ajan. |
Sadonkorjuu on yhteisen koetun matkan ja sen vaiheiden ja tulosten keräämistä. Harvesting tiimin tehtävänä oli dokumentoida jokainen päivä ja sessio. Lopputulemaksi syntyi monta metriä piirrosta. Itselleni "uutta" oli systemaattisuus. Dokumentointi voi yhtä hyvin sisältää valokuvia, videoita, blogitekstejä jne. kunhan tapa on mietitty ja valmisteltu, ja tekijät sitoutettu etukäteen.
Open Space
On eräänlainen pop up koulu. Lukujärjestykseen kukin sai halutessaan laittaa aihealueen, jonka halusi jakaa muiden kanssa. Itse opettaen, muilta oppien tai ihan vain keskustellen. Aikaa oli kahteen sessioon jaettu tunti, joten halutessaan pystyi sekä osallistumaan että houstaamaan session. Lisää Open Space menetelmästä esim. tästä linkistä. Osallistuin virtuaalifasilitointiin, jonka vetäjällä oli paljon kokemusta aiheesta -kuten muillakin osallistujilla, joten olin itse onnellisesti saamapuolella (ks. muistiinpanot alla). Skybe ja Adope Connect olivat yleisimmät työkalut, mutta muistiinpanoista löytyy myös muita yhteysvälineitä.
Oma Open Space keskusteluni käsitteli Ovenkahva-opetus metodia. Ovenkahva-idea syntyi lounaskeskustelussa, jossa pohdimme tapoja aloittaa uusi opetusjakso ilman tarkkaa, viimeiseen asti pohdittua agendaa. Käsi jo ovenkahvalla jokaisen päivän sisältö päätetään kulloisenkin tarpeen mukaan. Yhteinen ymmärrys, hyvät alustukset ja yhteenvedot ovat tärkeitä. Fasilitaattorin tai opettajan (tai opiskelijan) pitää osata kysyä oikeita kysymyksiä heti alussa, jotta työskentelyssä päästään vauhtiin. Ilman vetäjän asiantuntemusta ja tietoa tuloksena voi olla päämäärätöntä puuhastelua, joka ei johda mihinkään. Parhaassa tapauksessa taas pois jäävät ryhmän kannalta jo tutut tai toissijaiset asiat ja päästään suoraan asian ytimeen.
Design for Wicer Action
Muistuttaa menetelmänä Word Cafeta. DfWA:ssa haaste on asetettu etukäteen yhden projektinomistajan toimesta. Haasteita pystyi kuka tahansa ehdottamaan. Ryhmät jakaantuivat sen mukaan minkä haasteen koki kiinnostavaksi.
Vaiheessa yksi ryhmä (4-6 henk.) kokoontuu ratkomaan annettua aihetta. Vaiheessa kaksi muut paitsi projektinomistaja vaihtavat johonkin muuhun keskusteluun, palatakseen taas vaiheessa kolme omaan pöytäänsä takaisin. Kukin vaihe kestää 15min -1h (meille 15 minuuttia osoittautui aivan liian lyhyeksi ajaksi. Toisaalta, tässä oli lähinnä tarkoituksena tutustua menetelmään). Lopuksi tehdään lyhyt yhteenveto. Oma aloitusryhmämme pohti kahden turkulaisen lukion yhdistämistä, toisen kyseessä olevan lukion rehtorin haasteesta. Keskustelujen tukena oli valmis työpohja. Verrattuna esim. business model canvas / lean strategy canvas malleihin, pohja oli turhan monimutkainen ja sekava, mutta auttoi keskustelussa eteenpäin ja haasteen antaja oli tyytyväinen antiin.
Laulaa ja leikkii
Kolmeen päivään mahtui myös paljon tutustumista, erilaisia lyhyitä inspiraatio-, tilanteeseen laskeutumis- ja palautumisharjoitteita. Vaikka tässä mentiin oman mukavuus/innostumisalueen rajamailla oli mukana myös työkaluja, joita ehdottomasti aion käyttää (kuten hiljaisuuspyyntö viitaten hälisevässä porukassa. Sopii hyvin omille suurille opetusryhmilleni).
Opitun merkitys tulee parhaiten esiin käytännössä kokeilemalla. Nyt vain odotan syksyä, jotta pääsen käyttämään tai soveltamaan opittua seuraavilla opintojaksoilla. Ehkä tartun ovenkahvaankin.
PS: lopussa vielä Kuvitellen visuaalisen fasilitaattorin Maijan oppien mukaan tehdyt piirustusharjoitukset. Kaikki osaa! Tosin itse olen höystänyt Maijan käteviä ja yksinkertaisia piirrosoppeja omilla lisämausteillani.
Lopuksi opin pitämään Nasu-karhusta. Ehkä siis Host Yourself oli minulle suurin oppi... |