Lähdimme soitellen sotaan myös niin, että teoriatietomme tai ajatukset siitä, mihin oppeja voi hyödyntää, avautuivat meille viime tipassa -tai osin vasta pajan jälkeen.
Vajaa kaksi tuntia on lyhyt aika, siinä ajassa ei porauduta aiheeseen kovin syvälle. Keskityimme mokaamisen pelon aiheuttamien omien tuntemusten herättelyyn ja sitä kautta ratkaisumallien etsimiseen.
Mitä voisi tehdä, että omat mokaamisen pelot tai opiskelijan mokaamisen pelot vähentyisivät? Kuinka voisi vähentää opiskelijoiden tenttipelkoa tai esitelmienpitopelkoa? Miten tehdä opiskelusta turvallinen kokeilutanner, jossa virheitä voi tehdä ja niistä voi oppia? Palkitsemmeko aina vain hyvästä "oikeasta" suorituksesta, vai voisiko myös pieleen mennyt yritys ollakin onnistuminen? Miten suhtautua perfektionismiin? Varsinkin sen lamaannutavaan muotoon.
Näitä kysymyksiä sietäisi pohtia.
Lopputulemana voi todeta, että ainakin asioille yhdessä nauraminen auttaa. Kun mokaamiseen voi suhtautua huumorilla, niin hätä ei ole suuri. Mutta entä jos tekee ISON VIRHEEN...
Välinepakki 5:
KattilakysymysKysymyksenä oli: "Mitä tuntemuksia puheen pitäminen yleisön edessä aiheuttaa". Vastaukset kirjoitetaan post it lapuille (yksi tuntemus per lappu). Laput kootaan suuren piirretyn kattilakuvaan. Kattilan sisään positiiviset ajatukset, kannen päälle negatiiviset. Tarkoitus on kuvata painetta, postitiivisia ja negatiivisia ajatuksia tarvitaan molempia. Jos negatiiviset puuttuvat painetta ei synny ja keitto ei valmistu. Jos niitä on liikaa, kannen raosta ei pääse höyryä ulos...
Eli yhdistetään vastauksessa toiminta (lappujen kirjoitus), liikunta (lappujen vieminen), visuaalisuus (kattila vertauskuva).
Mokaharmooni (palauteharmooni tms, mitä nyt halutaankin, alunperin runoharmooni)
Kirjoitetaan annetun aiheen mukaan muutaman lauseen tarinoita, kommentteja. Harmooniin tarvitaan 3-4 kosketinta (ihmistä) ja yksi soittaja (ihmiset voivat välillä vaihtua). Koskettimet istuvat rivissä, soittaja on heidän takanaan. Kun soittaja koskettaa koskettimen oikeaa olkapäätä, hokee kosketin paperistaan ensimmäistä tavua kunnes soittaja koskettaa häntä päälaelle. Vasenta olkapäätä kosketettaessa luetaan koko ensimmäinen sana, joka on vuorossa. Kun soittaja pyöräyttää päälakea luetaan koko lause. Tarina etenee aina taukojen jälkeen, joten ne voidaan käydä loppuun asti.
En tiedä onko tästä mitään hyötyä, mutta harmooni on hauska välikevennys ja ryhmäytymistä tuottavaa toimintaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti